De bibliotheek op school Plus (dBos+)

Het team van De Kring is zich al geruime tijd aan het oriënteren op verbetering van het leesonderwijs. Hierbij zijn diverse methoden en aanpakken uitvoerig onderzocht. In onze zoektocht naar een beter leesaanbod hebben wij een geweldige kans gekregen. Onze school is geselecteerd om deel uit te maken van één van de tien scholen in Nederland, die mee mag doen aan het programma dBos+.

In deze informatiebrief willen wij u graag informeren wat dit betekent voor het leesonderwijs op onze school in de komende jaren.

In de afgelopen jaren is een aanpak ontwikkeld waarin scholen samen met de Bibliotheek op school aan de slag gaan met effectief thematisch leesonderwijs. Deze aanpak wordt de Bibliotheek op school Plus (dBos+) genoemd. Binnen deze aanpak wordt het leesonderwijs op school ingericht op basis van het gedachtegoed van rijke taal, ontwikkeld door Anneke Smits en Erna van Koeven (Hogeschool Windesheim). De leesconsulent vanuit de Bibliotheek op school ondersteunt de leerkrachten bij het succesvol inzetten van effectief leesonderwijs op basis van rijke taal en jeugdliteratuur.

Na een succesvolle pilot van het programma gaan in schooljaar 2024-2025 7 scholen (en 6 bibliotheken) in Nederland verder met deze vernieuwde aanpak. In de schooljaren 2025-2026 en 2026-2027 zullen nog zo’n 90 scholen uit het hele land volgen. Het Masterplan basisvaardigheden helpt deelnemende scholen en bibliotheken met deze transitie. Deelnemende scholen krijgen intensieve begeleiding van een onderwijsadviseur, rondom het starten met implementeren en borgen van de aanpak.

Parallel aan het programma loopt een onderzoek waar vanuit de belangrijkste inzichten gebruikt worden ter verbetering van de aanpak. Het doel van dit onderzoek is om de impact van de Bibliotheek op school Plus op de leesmotivatie en leesvaardigheid van leerlingen te evalueren, evenals de invloed ervan op de kwaliteit van het onderwijsleerproces, gericht op effectief leesonderwijs. Bovendien wordt gekeken naar de effectieve componenten van de Bibliotheek op school Plus, om beter inzicht te krijgen in hoe de aanpak opgeschaald en op de lange termijn geborgd kan worden. Dit onderzoek wordt verricht door Education Lab NL, een onderzoeksnetwerk van de VU en UM, in het kader van TaalLab. TaalLab NL maakt deel uit van het landelijke programma Ontwikkelkracht.

Dit schooljaar zal een aantal studiedagen in het teken staan van scholing van het team op het gebied van leesonderwijs/dBos+.

Uiteraard zullen wij u in De Kringloop regelmatig op de hoogte houden van onze vorderingen op dit gebied.

Mocht u nog vragen hebben over dBos+, dan mag u juf Annelies altijd mailen.

annelies.griepink@edumarevpr.nl